EN

Suolihuuhtelulla apua ummetukseen ja ulosteen karkailuun

Teksti: Medfanet

Erilaiset suolentyhjentymiseen liittyvät ongelmat vaikuttavat merkittävästi elämänlaatuun. Säännöllisellä suolihuuhtelulla voidaan ennakoida suolen toimintaa ja tyhjentää se hallitusti, jolloin helpotetaan ummetusta ja voidaan välttää ulosteen karkailua.

Suolihuuhtelu on satoja vuosia vanha toimenpide, jota on alettu käyttämään myös terveydenhuollon ammattilaisten toimesta yhä enemmän viime vuosina. Tämä hoitomuoto voi parantaa merkittävästi elämänlaatua erityisesti selkäydinvamman saaneilla henkilöillä.

Suolihuuhtelu usein helpottaa usein suolen toiminnan komplikaatioita, silloinkin kun kaikkea muuta on jo kokeiltu. Perinteiset menetelmät tyhjentävät usein ainoastaan peräsuolen, kun suolihuuhtelulla saadaan tyhjennettyä suolisto pidemmältä matkalta (ks. kuvat).

Suolihuuhtelu (englanniksi TAI, ie. Transanal irrigation) on yksinkertainen toimenpide, joka tehdään wc:ssä pöntöllä istuen. Siinä johdetaan kehonlämpöistä vettä peräsuoleen pehmeän kärjen avulla. Näin peräsuoli ja osa paksusuolta saadaan huuhdeltua ulosteista. Tavoitteena on tyhjentää suoli helposti, nopeasti ja pitkäkestoisesti.

Kenelle suolihuuhtelu sopii

Suolihuuhtelu voi sopia kaikille, joiden suolenhallinta ei ole normaalia:

  • krooninen ummetus (suoli täytyy tyhjentää tiivistyneestä ulosteesta ennen suolihuuhtelun aloittamista)
  • neurologiset suolenhallinnan ongelmat, esim. selkäydinvamma tai MS-tauti
  • krooninen anaali-inkontinenssi
  • muut suolenhallinnan ongelmat, jotka vaikuttavat elämänlaatuun.

 

Jos sinulla on selkäydinvamma ja voit vastata kyllä yhteen tai useampaan seuraavista kysymyksistä, suolihuuhtelu saattaa olla vaihtoehto parantaa päivittäistä elämänlaatua:

  • Esiintyykö suolen toimintaan liittyviä vahinkoja usein?
  • Onko ummetus yleistä?
  • Onko suolta usein tarpeen stimuloida, jotta ulostaminen onnistuu?
  • Esiintyykö ummetusta ja virtsatieinfektioita samanaikaisesti?
  • Kestääkö suolen tyhjentäminen yli 30-45 minuuttia?

 

Jos vastaus on kyllä yhteen tai useampaan kysymykseen, huuhteluhoito voi olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Arviolta noin 50 % selkäydinvammaisista kärsii suolentoiminnan ongelmista, mutta vain 10 % käyttää suolihuuhtelulaitteita, vaikka niistä moni tutkitusti hyötyy.

Suolihuuhtelu on turvallinen ja hellävarainen hoitokeino

Suolihuuhtelu on turvallista ja sillä voidaan helpottaa ummetusta ja ehkäistä ulosteenkarkailua. Suoli pitää rutiineista, joten parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi huuhtelu tulisi tehdä alkuun joka päivä samaan aikaan.

Medfanet maahantuo Aquaflush-suolihuuhtelujärjestelmiä, jotka ovat helppokäyttöisiä ja vesimäärä niissä vaihtelee tarpeen mukaan 120 ml – 1200 ml. Myös pehmeitä, hellävaraisia kärkiä on erilaisia vastaamaan erilaisia tarpeita.

"Aquaflush Compact -huuhtelulaite auttaa erityisesti lantionpohjalaskeumapotilaita, ulosteenkarkailupotilaita ja LARS-potilaita", kertoo Sinikka Lahtinen, lantionpohjaterapeutti HUS Vatsakeskuksesta.

Käyttäjäkokemuksia

Anneli (nimi muutettu) kärsi vuosia vaikeasta ummetuksesta, joka aiheutti mm. kipua ja uniongelmia. Lopulta suolihuuhtelu yhdessä ummetuslääkkeen kanssa auttoi vaivoihin ja paransi hänen elämänlaatuaan:

"Voin lämpimästi ja ehdottomasti suositella Aquaflush-suolihuuhtelujärjestelmää sinulle, joka kärsit samoista vaivoista. Hae apua mahdollisimman pian! Älä kärsi turhaan."

Lisää käyttäjäkokemuksia löydät Medfanetin verkkosivuilta.

Apua ja tukea

Medfanet Oy:n tavoitteena on rohkaista ihmisiä hakemaan apua ulosteenkarkailuun ja muihin suolentoiminnan ongelmiin häpeilemättä. Lisätietoja Aquaflush-suolihuuhtelujärjestelmistä: www.medfanet.fi ja asiakaspalvelu@medfanet.fi / puh. 0800 940 60

Käänny aina terveydenhuollon ammattilaisen puoleen ennen suolihuuhtelun aloittamista.