EN

Vertaistuki

Vertaistukihenkilö on kanssaihminen, jolla on tietoa ja kokemusta siitä, millaista on elää vamman kanssa. Sitä tietoa ei voi kirjoista oppia. Vastavammautuneen voi olla mahdotonta ajatella, että joku on selvinnyt samanlaisesta tilanteesta. Ja kuitenkin on. Selkäydinvamma on käännekohta, joka edellyttää uudenlaista elämän rakentamista. 

Selkäydinvammaisten vertaistukitoiminta siirtyi 1.6.2015 alkaen kokonaan Aksonille. Aikaisemmin vertaistukitoiminnasta vastasi Invalidiliitto ry. Aksonilla oli vuosina 2014-2016 Raha-automaattiyhdistyksen projektiavustuksella toiminut MOVE-projekti selkäydinvammaisten yksilötason vertaistuen kehittämisestä. Projekti päättyi vuoden 2016 lopulla ja MOVE jatkuu osana Aksonin perustoimintaa.

Mitä vertaistuki on?

Vertaistuki voi olla esimerkiksi elämäntilanteesta keskustelua, rinnalla kulkemista, henkistä tukea vaikealla hetkellä, vinkkien antamista arkeen sekä kokemuksien ja kokemustiedon jakamista. Voit keskustella Aksonin koulutetun vertaistukihenkilön kanssa luottamuksellisesti esimerkiksi kasvokkain, puhelimessa tai verkon välityksellä.

Haluatko vertaistukea?

Aksonilla on noin 50 koulutettua selkäydinvammaista vertaistukihenkilöä ympäri Suomea sekä kaksi koulutettua vertaisomaista pääkaupunkiseudulla. Osaan vertaistukihenkilöistämme voit tutustua täällä

Aksonlaisten tapaamiset ovat kaikille avoimia vertaistapaamisia ja tällä hetkellä niitä järjestetään kahdeksalla paikkakunnalla. Täällä näet tapaamisten paikkakunnat sekä vertaisohjaajien yhteystiedot.

Selkäydinvammaisten henkilöiden omaisten ja läheisten vertaistapaamisia järjestetään Helsingissä sekä etänä verkon välityksellä.

Aksonin vertaistukipuhelin päivystää joka keskiviikko klo 17.00-19.00. Vertaistukipuhelimessa voit keskustella luottamuksellisesti Aksonin koulutetun vapaaehtoisen kanssa. Puhelinvertaisemme ovat kanssaihmisiä, joilla on itsellään selkäydinvamma.

Jos haluat vertaistukea, olet kiinnostunut toimimaan vertaistukihenkilönä tai haluat järjestää omalla paikkakunnallasi vertaistapaamisia, ota yhteyttä järjestökoodinaattori Maarika Haloseen!

maarika.halonen@aksonry.fi tai p. 050 371 5400