EN

Sitwakeboarding - soveltava vesilautailu

Teksti: Mia Kujanpää
Kuvat: Jari Nieminen

Wakeboarding eli vesilautailu on vesihiihdon sukulaislaji, jossa suksien sijaan jalkojen alle sujahtaa lumilautaa muistuttava urheiluväline. Wakeboardingissa hiihtäjää vedetään veneen perässä järvellä tai merellä aivan kuin vesihiihdossa, erona on suksien sijaan käytettävä wakeboard, eli vesilauta. Aivan kuten lumilautailussa, hiihtäjä seisoo laudalla lähes poikittain veneen kulkusuuntaan nähden. Laji on muotoutunut vesihiihdon, lumilautailun ja surffauksen pohjalta.

Wakeboardingia voidaan harrastaa myös tarkoitukseen rakennetulla kaapelihiihtoradalla (cablewakeboarding), jossa hiihtäjää vetää eteenpäin veden yläpuolella kulkevaan vetovaijeriin kiinnitetty vetolaite ja vetoköysi. Vaijerilinjaa pyörittää sähkömoottori. Kaksimastoisia ratoja on Suomessa useilla paikkakunnilla ja Ukkohallassa on neljämastoinen rata. Näillä radoilla on tarjolla myös obstaakkeleiksi kutsuttuja, veden pinnalla kelluvia, pohjaan kiinnitettyjä hyppyreitä ja muita apuvälineitä temppuiluun. Myös veden pinnalla voidaan tehdä variaatioita erilaisista skeittailussa ja lumilautailussa käytettävistä tempuista.

Sitwakeboarding, tai tuttavallisemmin ”sitwaketus” on wakeboardingia penkissä istuen.

Jari Nieminen on Sitwake Crew:n toinen perustajajäsen. Hän löysi sitwaketuksen osittain sattumalta YouTubesta. ”Olimme kavereiden kanssa leikkineet paljon vedessä ja vetäneet veneen perässä kaikenlaista. Minä aina vetoveneen ratissa. Ajatukset olivat kuitenkin joka kerran jälkeen enempi ja enempi siinä, että pääsisi itsekin sinne veteen ja köyden jatkoksi jollain vempeleellä”, kertoo Jari.

”Youtubesta etsin erilaisilla hakusanoilla mitä tahansa pyörätuoliin ja veneen perässä vedettäviin vempeleisiin liittyvää. Silloin törmäsin sitwake- (myös handywake-) sanaan, ja siitä se idea sitten sai alkunsa. Siinä tuli tuijoteltua useampikin aiheeseen liittyvä video, suunnitelman edetessä samanaikaisesti omassa päässäni. Seuraavaksi otin yhteyttä ystäviin, joilla mahdollisuus ja tarvittavat käden taidot ajatusteni toteuttamiseen. Sitten oli vuorossa tarvikkeiden hankkiminen, jonka jälkeen vietettiinkin muutama ilta kaverin autotallissa. Wakeboard-laudan hain alan kaupasta. Runko hitsattiin alumiinista ja penkki runkoon saatiin vanhasta laskettelusuksestani (monoski). Ensimmäinen oma sitwakeboardini oli syntynyt.”

Sitwakesta kiinnostuneet henkilöt tarvitsevat siis omat välineet. Sitwake-laudan lisäksi tarvitaan kelluntaliivit, kypärä ja Suomen olosuhteissa lähes aina märkäpuku. Kaikki muu on yleensä vuokrattavissa paitsi itse sitwake. Sitwakerunkojen ja -istuinten valmistajia on joitain maailmassa ja oma kyhäelmiä löytyy­­­ monenlaisia. Lauta on aivan tavallinen wakeboard- lauta, johon istuin ja sen runko kiinnitetään. Jari on Suomessa käynyt harrastamassa sitwaketusta Ylöjärvellä, Hämeenlinnassa ja Helsingissä. Harrastuspaikkoja löytyy myös myös Espoosta, Jyväskylästä, Rovaniemeltä ja Vuokatista, joissa Jarin tietojen mukaan kaikissa on mahdollista harrastaa myös sitwakea. Hidasteita voivat olla lähinnä laiturille pääsy pyörätuolilla ja laiturille pääsy vedestä.

Jari ystävineen on toteuttamassa viikon mittaista sitwake-leiriä Lunar Cable Parkissa, Espanjan Almeriassa, huhtikuussa 2021. Leirin osallistumispaikat täyttyivät julkistamisen jälkeen lähes heti. Osallistujia odotetaan mm. Ranskasta, Espanjasta, Belgiasta ja Suomesta. Osallistujien kustannuksien minimoimiseksi tapahtumalle etsitään rahoitusta. ”Jos koet, että voit auttaa, niin ole rohkeasti yhteydessä”, vinkkaa Jari ja muistuttaa samalla, että kaikki sitwaketuksesta kiinnostuneet ovat tervetulleita @SitwakeCrew:in kansainväliseen Facebook-ryhmään, jossa on hauska ja rento meininki.

Lisätietoja:
Jari Nieminen
jarniem@gmail.com