EN

Aikuinen - karista kiire, kannusta kakaraa!

pe huhtik. 13 08:14:00 2018

Aikuinen – karista kiire, kannusta kakaraa!

 

Liikenteessä tapahtuva onnettomuus voi johtaa pahimmillaan kuolemaan tai vakavaan loukkaantumiseen. Esimerkiksi aivovammoista 20 % syntyy liikenneonnettomuuksissa ja selkäydinvammoista 40 % syntyy tapaturmaisesti.  Tapaturmapäivänä, eli perjantaina 13.4.2018, Aivovammaliitto ry, Helsingin poliisi, Invalidiliitto ry, Liikenneturva, Mahdollisuus lapselle ry, Selkäydinvammaiset Akson ry, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry ja TATU ry muistuttavat, että lapsella on oikeus turvalliseen liikkumiseen liikenteessä.

Aikuinen on samanaikaisesti kahdessa roolissa lasten liikenneturvallisuuden takaajana: toisaalta hän antaa neuvoja lapsille siitä, miten tenava voi itse huolehtia omasta turvallisuudestaan, ja toisessa roolissaan hän omalla esimerkillään ja käyttäytymisellään pitää huolen, ettei vaaranna muita liikenteessä.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on samaa mieltä.

– Lapset ovat oppimassa liikenteessä. Kävelijöinä ja pyöräilijöinä lapset ottavat itsenäisiä askelia yhteisessä liikenteessämme. Meidän aikuisten tehtävänä on pitää huoli, että opetamme lapsillemme hyvää liikennekulttuuria. Se on kannustavaa, ystävällistä ja rehtiä. Olethan sinä aikuinen tämän kulttuurin esimerkillinen edustaja? Suojatie toimii vasta, kun sinä aikuinen päätät antaa sille arvoa. Eivätkä lapset aina osaa ja hoksaa. Silloin sinä aikuinen olet erityisen tärkeä. Sinä olet Suojatie, hän muistuttaa.

Kurttila toivoo erityisesti, ettemme me suomalaiset tee lapsista uusavuttomia liikenteessäkään.

– Toivon, että me aikuiset emme kuskaisi lapsiamme kaikkialle. Se, mitä sinä aikuinen pelkäät, tarttuu lapsiin. Ja jotta vanhemmat voisivat luottaa liikenteen turvallisuuteen ja meihin aikuisiin liikkujina, annetaan lapselle arvoa liikkujana. Mitä vähemmän lapset uskaltautuvat liikenteeseen, sitä varomattomampia ja välinpitämättömämpiä meistä aikuisista taitaa liikenteessä tulla. Aikuinen. Karista kiire, kannusta kakaraa!

Liikenneturva on haastatellut alakouluikäisiä lapsia ja kysynyt heiltä, että mitä neuvoja äiti on liikenteeseen antanut. Lasten vastauksissa nousee huolellisuus suojatietä ylitettäessä, kypärän käyttämisen tärkeys sekä liikenteeseen keskittyminen puhelimen räpläämisen sijaan. Toisessa haastattelussa lapset saivat esittää toiveita aikuisille. Lapset kehottavat täysikasvuisia katsomaan tarkemmin ympärilleen, ajamaan hiljempaa ja jättämään puhelimen rauhaan ratissa ollessaan. Videoihin voi perehtyä YouTubessa.

https://www.youtube.com/watch?v=GfF2gky44ks

https://www.youtube.com/watch?v=3Q8XsV9Up-s

Nyt käännämme katseet kesään ja pyöräilykauteen. Annathan sinäkin lapselle mahdollisuuden turvalliseen liikkumiseen – niin tapaturmapäivänä kuin vuoden jokaisena päivänä.

#tapaturmapäivä #skidistinäkyvä #karistakiire #kannustakakaraa

Valokuvassa Tuomas Kurttila testaamassa pyörätuolia vuoden 2017 Tapaturmapäivän tilaisuudessa Annantalolla.

 

Takaisin ajankohtaissivulle

marras 2022

matiketopelasu
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Ajankohtaisia tapahtumia