EN

Vertaiskuntoutus

Vertaiskuntouttaja on selkäydinvammautunut henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta kuntoutuksesta ja riittävät edellytykset toimia vertaistukena vastavammautuneelle. Vertaiskuntouttaja työskentelee sairaalassa tai kuntoutuskeskuksessa.

Akson järjestää palvelutuotantona vertaiskuntouttajapalveluita Tampereen ja Oulun yliopistollisiin sairaaloihin (Tays ja OYS), joissa toimivat selkäydinvammakeskukset. 

Vertaiskuntouttaja tukee kuntoutujia realististen tavoitteiden omaksumisessa ja elämänhallinnan rakentamisessa vammautumisen jälkeen. Hänen kanssaan voit aina keskustella luottamuksellisesti.

Vertaiskuntouttaja toimii osastolla osana kuntoutustyöryhmää ja osallistuu sovitusti kuntoutujien kuntoutustilanteisiin sekä lisäksi tapaa kuntoutujia yksilöllisesti. Vertaiskuntouttaja tukee omalla esimerkillään kuntoutujia kuntoutusprosessissa. Tehtäviin kuuluu mm. arkipäivän toimien ohjaaminen, psyykkinen tukeminen, pyörätuolisovituksissa konsultointi, kotiutumiseen liittyvät kysymykset, ryhmäluennot, kuntoutujien toiminnalliset ryhmät, kaupungilla liikkumisen ja asioinnin ohjaaminen jne. Vertaiskuntoutus suunnitellaan aina yksilöllisten tarpeiden mukaan. 

Vertaiskuntouttaja ei osallistu hoitotoimenpiteisiin, mutta voi olla mukana harjoittelemassa esimerkiksi pukeutumista, siirtymisiä tai pyörätuolin käsittelyä.Lisäksi vertaiskuntouttaja sopii kuntoutujan kanssa yhdessä sovitut tavoitteet jakson vertaiskuntoutukselle.

Vertaiskuntouttaja toimii myös yhteyshenkilönä vertaistuen järjestämiselle kuntoutusjakson aikana ja kotiutumisen vaiheessa. Vertaistukihenkilö on kanssaihminen, jolla on selkäydinvamma. Hänellä on tietoa ja kokemusta siitä, millaista on elää vamman kanssa. 

(päivitetty 15.10.2021)

 

 

Aksonin vertaiskuntoutusposteri, joka oli esillä NoSCoS 2019 - kongressissa 11.-13.9.2019 Kööpenhaminassa, Tanskassa (Klikkaamalla kuvaa saat auki PDF-version)